Bu 1 saatlik konuşma size çağdaş inovasyonun yapıtaşlarını ve nasıl uyumla çalıştıklarını anlatacak. Konuşmanın amacı inovasyonun nasıl başladığı, nasıl evrildiği ve nasıl mükemmelleştiğine dair bir altyapı oluşturmaktır. Günümüzden ve geçmişten pek çok örnek içermektedir. Konuşma, başarılı olmak isteyen inovasyon takımlarına başlangıç niteliğinde diğer eğitim modülleriyle birlikte sunulmaktadır.
Bu modül sürdürülebilir işlere dönüşmek için mücadele eden başlangıç (startup) şirketlerini hedeflemektedir.
Bu modül, tipik olarak süreç mükemmelliğini büyüme yolu olarak benimseyen KOBİ’lere inovasyonu bir büyüme stratejisi olarak tanıtmayı amaçlamaktadır.
Bu modül kurumsal seviyedeki şirketlerin inovasyon yolunda karşılaşabilecekleri zorlukları ve fırsatları ortaya koyarak örneklerle çözüm yolları sunmayı amaçlamaktadır.
Bu yarım günlük atölye çalışması, müşteri odaklı inovasyon deneyimini uçtan uca yaşatmayı amaçlamaktadır.
Müşterilerimizle gizli kalmış fırsat gruplarını bulmak için çalışıyoruz. Kısa dönem ek gelir sağlamak üzere pazar stratejilerini ve gelecekte büyüme sağlayacak ürün stratejilerini tanımlıyoruz.
SON metodolojisini kullanarak hangi müşteri ihtiyaçlarının ne seviyede aşırı çözüldüğünü belirliyoruz. Müşterilerimiz de değer yaratmak üzere hangi görülmemiş ihtiyaçlara yöneleceklerini seçiyorlar.
Müşterilerinizi görülmemiş ihtiyaçlar etrafında gruplayarak aşırı çözülmüş ve yetersiz çözülmüş ihtiyaçları fırsat olarak tanımlayın.
Pazarı SON yaklaşımıyla analiz ederek rekabetteki ürünlerin güçlü ve zayıf yönlerini belirliyoruz. Rekabet karşısında ürününüzün durumunu öğrenin.
Bugün ve gelecekte geçerli olan müşterilerinizin bütün ihtiyaçlarının listesini elde ediyorsunuz.
CEO’ların ve toplulukların gündemindeki en önemli konu olan inovasyon, bugün sürdürülebilir büyüme ve refahın da anahtarıdır. Ancak, değişik boyut, yetenek seti ve arzuları olan girişimlerin bir çoğu değer yaratma yolunda zorlukları aşmakta başarısızlığa uğramaktadır. Tüm girişim büyüme isteklerini karşılayacak tek bir çözüm olmadığı ortadadır. Dahası, müşterilerin ihtiyaçlarının sürekli değişken ve gizli olduğu inancı da durumu daha zorlaştırmaktadır. Sonuç olarak, pek çok şirket büyük kaynak ve çabaya rağmen ek değer ve gelir yaratamamaktadır.
“Görülecek iş” ve “işi gören” merkeze konulduğunda, tüm bu zorluklar ve daha fazlası, müşteri tabanlı, sonuç odaklı stratejik bir yaklaşımla sistematik olarak çözümlenebilecektir. NEWThings, eğitim programı ve takip eden Sonuç Odaklı İnovasyon (SON) danışmanlık desteği ile inovasyon takımlarına başarılı sonuçlara ulaşmalarında gereken bilgiyi sunarak yardım etmektedir.